Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego :-) Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, zdrowy, sprawdzony i domowy chleb… Spróbujcie bo na prawdę warto :-) #przepisnachleb #chleb #bread

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego :-) Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, zdrowy, sprawdzony i domowy chleb… Spróbujcie bo na prawdę warto :-) #przepisnachleb #chleb #bread

wpis w: Zdrowe przepisy | 4

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, zdrowy, sprawdzony i domowy chleb… Spróbujcie bo na prawdę warto  #przepisnachleb #chleb #bread

Please follow and like us:

4 Odpowiedzi

  1. Jestem ciekawa jak robisz zakwas! Poproszę o przepis, ponieważ od dawna przymierzam się do zrobienia. Póki co zaopatrzyłam się w słoik 😀

    • Cześć Paulino, już podaję przeepis na zakwas, Przepis : 100 ml letniej wody, 100 gram mąki żytniej musi być typ 1800 i w górę. Najlepiej zmieszać wszystko w słoiku ale musi to być zrobione drewnianą łyżką. Tak wymieszany odstawiamy w ciepłe i suche miejsce. Następnego dnia powtarzamy czynność i tak przez 5 dni. Piątego dnia musimy upiec chleb według przepisu i odkładając zakwas. Ja zawsze zostawiam pół na pół. Połowę do chleba i połową z powrotem do słoika i zawsze wychodzi smaczny chlebek 🙂 pozdrawiam

  2. Rozumiem że każdego dnia robimy zakwas z tych składników i dodajemy do gotowego z dnia poprzedniego? Jeśli tak to ile tego zakwas dodajemy do chleba?

    • Panie Łukaszu tylko pierwszego dnia robimy z całości zakwas, następne dni to dokarmianie do już istniejącej bazy.
      Pozdrawiamy

Zostaw Komentarz