Close

Kombucha

W ostatnich latach produkty poddawane fermentacji zyskują sobie coraz więcej zwolenników, a naukowcy spędzają coraz więcej czasu na badaniach naszego ‚drugiego mózgu’ czyli naszych jelit. Do takich produktów należą wszelkiego rodzaju kefiry, jogurty, kiszonki, oraz fermentowane napoje.

Kombucha -czyli napój lekko kwaskowaty, lekko gazowany, jest pełen wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit, jest wspaniałą i dużo zdrowszą alternatywą dla wysoko słodzonych i wysoko przetworzonych napojów gazowanych. Jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera również polifenole, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie organizmu.

Kombuche otrzymujemy ze słodzonej herbaty oraz grzybka herbacianego, który jest galaretowatą kulturą bakterii i drożdzy. Grzybek taki możemy kupić w internecie, lub w sklepach ze zdrową żywnością, lub po prostu wziąć warstwę grzybka od znajomych, którzy sami kombuche produkują.

Wybór herbaty to kwestia dość indywidualna. Można używać czarnej lub zielonej herbaty dobrej jakości, najlepiej liściastej. Niektórzy zwolennicy kombuchy dodają też melisę lub inne zioła. My najbardziej lubimy kombuche z herbaty oolong lub darjeeling.

Do produkcji kombuchy będziemy też potrzebować cukru. Można użyć białego, ale jeśli macie taką możliwość-spróbujcie brązowego, trzcinowego, który jest bardziej naturalny jak również nada naszej kombuchy piękny bursztynowy kolor.

Będziemy potrzebować:

  • Grzybek herbaciany
  • Słój do produkcji (3 lub 5-cio litrowy w zależności na ile osób ma być napój)
  • Wode przefiltrowana (tyle, ile ma nasz słój do produkcji)
  • Herbatę czarną lub zieloną
  • Cukier biały lub brązowy (ok. 2-3 łyżki na litr wody)
  • Dzbanek do parzenia herbaty
  • Nylonowe sitko (jeśli będziemy używać herbaty liściastej)
  • Gaza do przykrycia słoja

Sposób przyrządzenia:

Parzymy herbatę i słodzimy ją zanim wystygnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Jak tylko herbata osiągnie temperaturę pokojową-przelewamy ją przez sitko, aby nie wpadły nam fusy do dużego słoja. Wrzucamy nasz grzybek, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce lub przykrywamy dodatkowo ściereczka, ponieważ kombucha musi mieć dostęp powietrza i nie lubi zbyt wiele światła. Zostawiamy ją na kilka dni, nie mieszamy, nie używamy żadnych metalowych przedmiotów typu łyżki czy metalowe sitka, ponieważ kontakt z metalem może zaszkodzić naszej kombuchy.

Herbata Oolong


Po kilku dniach, kiedy napój stanie się lekko kwaskowaty, a po przelaniu do szklanki pojawią się malutkie bąbelki fermentacyjne-kombucha jest idealna do picia. Można ją przelewać do mniejszych butelek i przetrzymywać w lodówce, smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu. Na dnie możecie zauważyć czasem różne drobne dziwnie wyglądające formacje-ale to zupełnie normalne. Możecie użyć sitka, aby przecedzić napój.

Zasada jest prosta-ile odlejemy z głównego słoja-tyle samo musimy dolać nowej osłodzonej herbaty, która będzie pożywką dla naszej kombuchy.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *