Close

Pyszna i prosta chałka drożdżowa

Spędzam ostatnio bardzo dużo czasu przy komputerze. Sklep się rozrasta, przybyło bardzo dużo wspaniałych produktów, które są przyjazne dla środowiska, przyjazne dla zerowasteowców, dla tych, którzy chcą wyeliminować zbędną chemię z życia codziennego, oczyścić swoje ciało i dom zamieniając zabójczy Unilever na etyczne produkty. Czytam wiele artykułów na tematy recyklingu, życia bezodpadowego, lub mało-odpadowego…Przypominają mi się czasy, kiedy byłam mała. Czasy szklanych butelek na mleko i śmietanę, czasy plecionych siatek ze sznurka, czasy lokalnych warzywniaków, skupu butelek, czasy życzliwości ludzkiej i doceniania małych rzeczy-jak na przykład lody śmietankowe od czasu do czasu, czy pomarańcze na święta. Ludzie jedli sezonowo, zbierali zioła, robili nalewki…Nie było ogólnie dostępnych leków przeciwbólowych…Jeszcze wtedy rak nie zabijał ludzi…a przynajmniej nie na porządku dziennym. Nikt nie miał alergii, mało która kobieta miała problemy z zajściem w ciążę, Wystarczyło zaledwie 30 lat…a świat obrócił się do góry nogami. No i jak tak sobie siedziałam i myślałam..to stanęły mi przed oczami wspomnienia dzieciństwa. W taki oto sposób mój wszędobylski umysł poprowadził mnie od tematów ekologicznych do drożdżowej chałki.

Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem. Świeżutką chałkę kupowało się w piekarni, lub też dostawało od sąsiadki:-) Pyszna pajda chałki z kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka…niebo w gębie. Nie wiem dlaczego, ale chałka zawsze mi się wydawała nie lada wyczynem kuchennym, wyższą szkołą jazdy i wiedzą tajemną najlepszych gospodyń domowych. Wczoraj się przeknałam, że to nic bardziej mylnego. To moja pierwsza chałka w życiu, a wyszła wręcz zawodowo. Dlatego dziś-dumna z mojego wyrobu-chciałabym podzielić się z Wami tym bardzo prostym i szybkim przepisem.

Co będzie potrzebne:

500 gram mąki pszennej

2 jajka jedno do ciasta, drugie do posmarowania)

4-6 łyżek cukru

pół szklanki mleka

pół szklanki wody

szczypta soli

2 łyżki roztopionego masła

drożdże 40 gram świeżych lub 12 gram suchych)

Na kruszonkę:

2 łyżki masła

łyżka mąki

2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Pierwszym krokiem jest aktywowanie drożdży. W misce mieszamy ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną bąbelkować i rosnąć.

Do naszych aktywnych drożdży dodajemy masło, jajko, wodę, resztę cukru, oraz mąkę w 3-4 partiach-czyli stopniowo. Najpierw mieszamy łyżką, a potem im ciasto jest gęstsze-używamy rąk do wyrabiania. Ciasto najpierw będzie się kleić do dłoni, należy je wyrabiać około 10-15 minut, dość energicznie, leciutko podsypywać mąką w miare potrzeby, aż uzyska konsystencję plasteliny i przestanie kleić się do rąk.

Wtedy odkładamy je do wyrośnięcia na około godzinę-lub mniej-u mnie w kuchni było tak gorąco, że ciasto wyrosło niemalże błyskawicznie. Jeśli jest chłodniej-to trzeba dać mu więcej czasu. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, rozgrzewając masło na patelni, dodając cukier puder i mąkę, az zrobi się z tego dość sucha i krucha masa. Jeśli jest za rzadkie, to można dodać cukru pudru.

Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę, dzielimy na 4 równe części, formujemy cztery długie rolki, które łączymy z jednej strony. Delikatnie zaczynamy pleść warkocz, w taki sposób, że każda zewnętrzna rolka musi być przełożona przez kolejne dwie sąsiadujące rolki. Na przemian-raz z prawej, raz z lewej.

Jeśli taka metoda jest zbyt skomplikowana-to proponuję podzielić ciasto na 3 częsci i zapleść klasyczny warkocz wewnętrzny lub zewnętrzny i też będzie na pewno efektownie.

Delikatnie przekładamy do foremki keksówki wysmarowanej masłem, lub można też ułożyć na blaszce, choć może się lekko rozejść na boki podczas pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia kolejne 10-15 minut.

Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i piec w 180 stopniach ok. 35 minut, można sprawdzić patyczkiem. Można też przykryć górę folią pod koniec pieczenia, jeśli ciasto wymaga jeszcze kilku minut, aby kruszonka sie nie spaliła.

Proste, prawda?

Smacznego!

Co słychać w sklepie:

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *