Close

Pyszny Chleb Orkiszowy

Chleb orkiszowy cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i w innych krajach. Orkisz to bardzo stary gatunek zboża, który nazywany był leczniczym praziarnem. Był popularny w średniowieczu, a w czasach starożytnego Rzymu jedli go zawodnicy igrzysk oraz gladiatorzy.

Wartość odżywcza orkiszu jest bardzo korzystna dla zdrowia. Zawiera on bowiem więcej białka niż zwykła pszenica, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Zawiera dobroczynny kwas linolenowy oraz sporo błonnika.

Słynna święta Hildegarda z Bingen rozpowszechniła orkisz w średniowieczu. Pisała o nim jako o zbożu, które daje człowiekowi siłę i zdrową krew, a ducha czyni lekkim i radosnym.

Orkisz wydaje się być dużo zdrowszym rozwiązaniem niż pszenica, która dziś jest często modyfikowana genetycznie i nawożona, przez co coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancje.

My upiekliśmy chleb orkiszowy w domu. Przepis sprawdził się za pierwszym razem, a chleb wyszedl pyszny i ma chrupiącą skórkę. Zdecydowanie polecamy:-)

Oto przepis:

Składniki:

350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

150g mąki innej ( my użyliśmy mieszanki mąk skrobiowych, ale możecie użyć pszennej)

15g suchych drożdży lub 30g świeżych)

1 łyżeczka miodu lub cukru

2 łyżeczki soli

ok. 400 ml ciepłej ale nie gorącej wody

dodatki: słonecznik, płatki owsiane, czarnuszka, posiekana żurawina lub świeży rozmaryn-lub inne wedle uznania)

Metoda:

Na początek włączamy piekarnik na funkcję góra-dół na 220 stopni, aby się dobrze nagrzał.

Drożdze rozpuszczamy w 3-4 łyżkach ciepłej wody z dodatkiem miodu lub cukru i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce

Następnie mieszamy mąki, sól i dodatki w dużej misce. Dodajemy drożdże i stopniowo wlewamy ciepła wodę mieszając dłonią lub miksując mikserem.

Wyrabiamy ciasto, które ma być dość rzadkie, ale po wyrobieniu ma się zacząć lekko odrywać od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut.

W międzyczasie smarujemy blaszkę ( my użyliśmy 27cm keksówki) masłem i wyścielamy papierem do pieczenia.

Po 30 minutach przekładamy ciasto do foremki, można kilka razy lekko stuknąć o blat w celu uwolnienia powietrza.

Posypujemy górę ziarnami słonecznika, lub płatkami owsianymi i przykryte ciasto odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia w foremce.

Pieczemy pierwsze 10 minut w 220 stopniach, a kolejne 30 minut w 200.

Chleb można sprawdzić stukając lekko w jego spód- upieczony powinien wydawać głuchy odgłos.

Wyciągnąć na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego:-)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *